Selstali Seter - En reise gjennom tid og tradisjon

Historisk bakgrunn

Selstali Seter er en del av en lang norsk tradisjon der bøndene flytter dyrene sine til fjellbeite om sommeren. Denne praksisen, kjent som seterdrift, bidrar til å utnytte beiteområdene bedre og gir jordene i lavlandet hvile samt høste inn vinterforet. Setrene har spilt en viktig rolle i norsk kultur og økonomi, ikke bare for matproduksjon, men også for å bevare tradisjonelle byggeskikker, matlaging og håndverk.

Beliggenhet og tilgjengelighet

Selstali Seter ligger i Tinn kommune i Telemark, ved foten av og på solsiden av Gaustatoppen, som med sine 1883 meter er det høyeste fjellet i Sør-Norge. Nærmeste by er Rjukan, kommunens politiske og administrative senter. Fra sentrum av Rjukan (Turistkontoret) er det omtrent 18 km å kjøre til seteren, noe som gjør det lett tilgjengelig for besøkende.

Sesong og åpningstider

På grunn av klimatiske forhold er sesongen på Selstali Seter begrenset til rundt 10–12 uker i året. Seteren åpner vanligvis rundt Sankthans, rundt 20. juni, og stenger igjen rundt første helga i september. Nøyaktige åpningstider finner du øverst i høyre hjørne på vår nettside.

Dyreliv og produksjon

På Selstali Seter finner du mellom 10–12 melkekyr, noen kviger og kalver, tre kopplam, høner, griser og kaniner.

 Melken fra kyrne danner grunnlaget for vår produksjon av setersmør, seterrømme, staulsost og prim. Disse produktene kan du nyte som en del av et smakfullt måltid her på seteren, eller ta med hjem i beger. Vi serverer også ekte rømmegrøt, spekemat, sauplapper(sveler) og kaffe, enten du vil sitte ute på tunet eller inne ved peisen.

Turistattraksjon og kulturformidling

I dag fungerer Selstali Seter som en turistattraksjon hvor besøkende kan oppleve det tradisjonelle seterlivet. Dette inkluderer å se dyrene, delta i seterarbeid, og smake på tradisjonelle norske produkter laget på setra. Seteren er også dedikert til å bevare og formidle kunnskapen om tradisjonell norsk seterdrift til kommende generasjoner. Dette innebærer praktiske demonstrasjoner og interaktive opplevelser for besøkende.

Friluftsliv og naturopplevelser

Selstali Seter ligger i et vakkert naturområde som gir muligheter for friluftsaktiviteter som fotturer, fiske og naturopplevelser. Dette gjør seteren til et populært reisemål for familier og friluftsentusiaster.

Velkommen

Velkommen til Selstali Seter for en autentisk smak av norsk seterkultur. Her kan du oppleve tradisjonell seterdrift, nyte lokale delikatesser, og utforske den vakre naturen rundt Gaustatoppen.

Jeg heter Marit og er budeie på Selstali

MY STORY

Selstali Seter ligger i Tinn Kommune (Telemark) – ved foten av den 1883 m høye Gaustatoppen, som er det høyeste fjell i Sør-Norge. Nærmeste by er Rjukan, som er kommunens politiske og administrative senter. Fra sentrum av byen (Turistkontoret) er det ca. 18 km å kjøre til seteren. På grunn av de klimatiske forholdene, er sesongen på seteren begrenset til ca. 10 – 12 uker i året. Vi åpner normalt ved Sankthanstider – dvs. rundt 20. juni – og stenger igjen, første eller andre uke i september. Nøyaktige åpningstider finner du øverst i høyre hjørne på denne side.
Her på Selstali har vi mellom 10 – 12 melkekyr, en del kalver og et par lam. Melka fra kyrne danner grunnlaget for vår produksjon av setersmør, seterrømme, staulsost og prim, som du enten kan nyte som deler av et godt måltid her på seteren – eller som du kan ta med deg hjem i passende porsjonspakker. Vi serverer også ekte rømmegraut, spekemat, sauplapper og kaffe – enten du vil sitte ute på tunet eller inne ved peisen.

I tillegg har vi to koselige tømmerhytter til utleie og vi kan tilby storartede fiskemuligheter etter fjellørret i 10 forskjellige vann.

Kontakt oss

Du er hjertelig velkommen til å kontakte meg på e-post dersom du har noen spørsmål.

post@selstali.com